ce inseamna modelismul?

Raspund din ce in ce mai des unor intrebari fundamentale despre modelism.

Proiectul DeAgostini a popularizat hobby-ul. A trezit amintiri in unii si confuzie in altii :)

A trezit amintiri in fostii copii care mergeau la Casa Pionierilor in anii '80. Ei sunt parinti acum si poate au si putin timp liber. Si daca isi conving sotia sa investeasca intr-un kit sigur vor incerca sa construiasca cu pasiune. Isi aduc aminte de mirosul de lemn din atelierele vechi ale Casei Pionierilor, de planurile simple desenate pe hartie, de restrictiile pe care le aveau atunci cand erau incepatori, de baghetele de lemn de la Reghin, de primul model construit, de modelele pe care profesorul le avea expuse in atelier ...

Dar exista si generatia pentru care proiectul deAgostini a adus confuzie. Si pentru ca unii producatori de kituri  precum Mamoli mai pastreaza conceptul modelismului traditional in care modelistul isi cauta singur solutiile, studiaza planurile si prelucreaza materialele aflate in stare bruta precum baghetele din lemn de diverse esente si profile, e foarte greu sa concurezi cu modelele "instant" din reviste in care piesele sunt lipite si vopsite intr-o anumita ordine aflata in instructiunile din pachet.

Imaginati-va ca in anii '80 modelistul isi procura materialele foarte greu si uneori isi facea singur planurile de constructie. Era un proces complex in care treceai prin diverse etape de la proiectare la executie. Acum toate materialele inclusiv planurile vin intr-un singur pachet. E mult mai usor si totusi oamenii nu mai au rabdare sa studieze nici macar planurile. Oare de ce?

Comentarii

Bogdan a spus…
Poate pt ca traim intr-o epoca a vitezei, in care TOTUL se evidentiaza in cat de repede se face treaba. Bineinteles, lucrurile care merita facute, pot dura oricat.
BTW, super tare blog. Imi plac corabiile pe care le construiesti. Mi-ar placea sa ne impartasesti si parerea ta despre Bismarck-ul de la Amati.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa incepi cu HMS Victory?